Добре дошъл, гост
вход регистрация

1 Царкинята върху граховото зърно


 
1. Прочетете текста
2. Напишете кратък план от 3-5 точки с най-важните моменти от текста
3. Напишете синоними на ЦАР и ЦАРКИНЯ
4. Напишете трансформиращ преразказ от името на царския син
5. Изпратете написаното за проверка от ТУК. Може да снимате тетрадката, в която сте писали и да изпратите снимката. Скоро ще получите отговор за това как сте се справили със задачата.
6. Как се пише трансформиращ преразказ - виж тук 
 
 
 
Трансформиращ преразказ. Царкинята върху грахотово зърно. АндерсенЦаркинята върху граховото зърно
Ханс Кристиан Андерсен 
 
Имаше някога един царски син, който искаше да се ожени също за царкиня, само че за истинска. И тъй, той пропътува целия свят, но не можа да я намери. Наистина царкини имаше много, но дали бяха истински — това той не можа да узнае и ето защо се върна съвсем натъжен в къщи, с празни ръце. Да, нему се искаше да си намери истинска царкиня.
Една вечер се появи ужасна буря: засвяткаха мълнии, затрещяха гръмотевици, заваля дъжд като из ведро — просто да умреш от страх. Изведнъж на градските врати се похлопа и старият цар излезе да отвори.
Пред вратите стоеше една царкиня. Боже мой, на какво приличаше тя! От косите и дрехите й течеше вода, обувките й бяха прогизнали, но тя уверяваше, че била истинска царкиня.
„Добре, ние скоро ще узнаем това!“ — помисли си старата царица. И без да каже нещо, тя отиде в спалнята, сне от леглото всички дюшеци и възглавници и сложи на дъските едно грахово зърно. Върху граховото зърно тя нареди двайсет дюшека и върху тях още двайсет пухени завивки.
И така, върху тая постеля сложиха царкинята да спи.
На сутринта я попитаха как е прекарала нощта.
— Ах, много лошо! — рече царкинята. — Цяла нощ почти не можах да затворя очи! Кой знае какво имаше в леглото! Аз лежах върху нещо тъй твърдо, че цялото ми тяло сега е в синини. Ужасна нощ!
Веднага на всички стана ясно, че тя е истинска царкиня. Тя беше усетила граховото зърно през двайсет дюшека и през двайсет пухени завивки. Тъй нежна можеше да бъде само една истинска царкиня.
И царският син се ожени за нея. Сега той знаеше, че взема истинска царкиня. А граховото зърно изпратиха в музея, където то може да се види и днес, ако само някой не го е взел.
Да, това не е приказка, а истинска история!
 

 

Начини на плащане

BorikaEurocardMaestroНаложен платежVisaVisa electron