Добре дошъл, гост
вход регистрация

Пейо Яворов


(1878-1914)

 
Пейо Яворов1878 г. - Пейо Тотев Крачолов се ражда в семейството на Тотю Крачолов и Таня Йовчева на 1януари в град Чирпан. 
1885 - 1893 г. - Ученик е в Чирпан и Пловдив. През август 1893 г. постъпва в Чирпанската телеграфо-пощенска станция.
1895 г. - Постъпва в телеграфо-пощенския клон на гара Скобелево. Има намерение да замине за Македония, където е избухнало Мелнишкото въстание.
1896 - 1899 г. – Прави първи опити в поезията. По това време работи като телеграфист в градовете Стралджа и Анхиало. Става сътрудник на сп. „Мисъл”. Пенчо Славейков избира неговия литературен псевдоним – Яворов.
1900 г. - Премества се да живее в гр. София. Дружи с писателя Петко Тодоров, с поета Пенчо Славейков и видния литературен критик д-р Кръстьо Кръстев. Всички те са авторитетни личности, влиятелни фигури от литературния кръг „Мисъл”.Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Тодоров, кръгът Мисъл
1901 г. – Отпечатана е първата му книга „Стихотворения”. Яворов получава високи оценки от Иван Вазов и Константин Величков. Второто издание на стихосбирката излиза с предговор от Пенчо Славейков, което издига авторитета на младия Яворов още повече.
Започва да редактира в. „Дело”.

1902 - 1903 г. - Четник е в Македония. До своя баща Яворов пише: „Ходих четири месеца из Македония, издавах, между другото, вестник там, бих се навръх Гергьовден с турците и се завърнах, както знаете, жив и здрав...”.
 1901–1913 Пейо К. Яворов е активна фигура в освободителното движение на българите в Македония в периода може би най-силният период в развитието на движението. Пътят на поета през тези години също не е лек – той участва в дейността на двете големи освободителни организации (ВМОРО и МОО) и израства от редови член до ръководител, но преживява и катаклизмите, съпътстващи тяхното развитие. 

Много тежко понася разгрома на Илинденското въстание и гибелта на Гоце Делчев.
1904 -1 906 г. – Работи в Народната библиотека, пътува до Виена, Женева и Париж, където изучава библиотечното дело на Франция. 
Запознава се с Мина Тодорова и по-късно с Лора Каравелова. 
1907 г. - Издава стихосбирката „Безсъници” и цикъла „Прозрения”.
1910 г. - Артистичен секретар е на Народния театър.
Пътува до Франция, където умира Мина Тодорова, която поетът обича и на която посвещава едни от най-хубавите си стихове. 
Излиза антологията „Подир сенките на облаците”.
1911 г. - Публикувана е драмата „В полите на Витоша”. Драматург е на Народния театър.
1912 г. - Излиза драмата „Когато гръм удари, как ехото заглъхва”.
Венчава се за Лора Каравелова, дъщеря на видния политик Петко Каравелов и племенница на Любен Каравелов.
1912–1913  Трудът „Яворов и Македония”, публицистика по македонския въпрос; идейното израстване на поета в движението; ръководната му роля във ВМОРО по време на двете Балкански войни.
 
Заминава отново за Македония. От една гара по пътя изпраща писмо: „Мила, скъпа Лора. Мисля за тебе. Целувам разпятието. То ще ми донесе успех в борбата, която е свята...”.
1913 г. - Лора се самоубива на 29 ноември. Яворов прави неуспешен опит да сложи край на живота си, почти ослепява.
1914 г. - Поетът слага край на живота си.
 
 

Любопитни факти за Яворов

 

Яворов среща Лора Каравелова на погребението на Мина

Снимки от живота на Яворов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Любопитни факти за Яворов

 

        Тодор Иванов е главен уредник на Къща музей “П. К. Яворов” в Чирпан. Като кореняк чирпанлия той се е добрал и до строго пазени семейни тайни на рода Крачолови, от който е големият български поет. 
Любопитните факти са по-скоро шокиращи и звучат невероятно:
- След първия трагичен опит за самоубийство Яворов избира вече двойна смърт - отрова и куршум? 
- Това е ритуално самоубийство, но не на масон, какъвто някои смятат, че Яворов е, макар да няма писмени данни за това. Това е самоубийство на македонски войвода. Сигурна смърт - отрова и куршум. Апропо, неслучайно масоните купиха къщата на Яворов в София. Масони са Тодор Александров, Асен Златаров. Та, той разбира, че ще остане сляп. Тогава казва на Асен Златаров: “Братко, искам да живея още 2 години. Искам да напиша една непозната, невероятна за българската поезия стихосбирка, наречена „Некролози” - сонети за нашата любов с Лора”. 
- Бил е сляп и безпомощен, много хора се питат защо Чирпан не го е приютил, тук е родът му, братята и сестрите му? 
- Има един „мотив”, който се носи като слух: Отговорът му е бил: „Как да отида в Чирпан, в Чирпан няма баня!”. Но това едва ли е същността. Той не иска да притеснява баща си, който е на години, и близките си, затова и избира смъртта. Знае се още, че Тодор Александров му предлага да отиде в Македония. Нещо повече, даже го е завел в Пиринско и Яворов не е погребан! 
Как така не е погребан? 
- Така! Има версия, че всъщност един арменец, който много приличал на Яворов, избрал смъртта вместо него и легнал в гроба вместо Яворов, за да го спаси от клеветата в София (б.а. - че той е убиецът на Лора). Това е било израз на огромната любов на арменците към Яворов, а всъщност Яворов заедно с Тодор Александров обикалят Македония?!... 
Но самоубийствената смърт преследва рода на Яворов поколения наред? 
- Да, със смъртта на Василия, която се самоуби навръх Великден в София на 22 юли 2012г-, родът на Яворов – Крачолови, окончателно се прекъсна. Два месеца след смъртта му си отива и неговият по-малък брат – Никола. На 5 януари 1915 г. в Карнобат на 27 години, неженен, с една огромна доза стрихнин, която би убила 12 души, си отива Никола Крачолов. Самоубива се и оставя посмъртна бележка: “Животът ми, след смъртта на брат ми Пейо, се обезсмисля”. Бил е много учен, запален социалист, да не кажа анархист; голям математик; занимавал се е с лозя в Карнобатско. Но бил свръхемоционален. Другият брат Атанас, който е бил студент в София, бил пратен от близките му да пази Яворов да не посегне още веднъж на живота си, изпада в нервна криза. Прави и два опита за самоубийство в същия този кладенец, който се намира в къщата музей на Яворов в Чирпан и до ден днешен. 
- Дали пък не тегне някакво проклятие, ако може да се вярва на това? 
- Аз не съм вярващ, но все пак?! Прадядото по бащина линия на Яворов Стоян Крачола, наречен Арабина, забогатял за една нощ. Бил висок, мургав и много мълчалив. На първата седмица след сватбата неговата съпруга - хубавата бяла Стойка, му спретнала един чирпански скандал, защото той върнал новите си дрехи, с които бил на сватбата си - взел ги от своя съсед под наем като беден чирак при баща й. В хода на скандала той й рекъл: „Мълчи, жено, до седмица ще станем богати!”. И една нощ отишъл прадядото да мели брашно до съседното село Скобелево, там, където Яворов замисля своите „Арменци” (б.а. - там е бил през 1894 г. телеграфист). А на сутринта, по тъмно, вместо брашно докарал една волска кола, пълна със злато. Златото било в сандък и много тежало. Веднага накупил ниви, лозя, добитък. За една нощ станал един от най-богатите хора в Южна България. Но когато бил на смъртно легло, поканил целия Чирпан в дома си, за да се сбогува с всеки поотделно. Който отишъл да го види, Стоян Арабина му давал по една златна пара; раздавал и дрехи, обуща, каквото има. Така раздал половината си богатство на чирпанлии. 
Откъде имаш тази информация? 
- Разказвали са ми я стари чирпанлии, които помнят този акт от хора в семействата си и пазят монетите и вещите, които е раздавал Стоян Крачолов–Арабина. 
Защо го е сторил? 
- Явно е имал грехове да изкупува! Има версия, която е преразказвана от хора, които са я чули от брата на Яворов - Атанас. Той я е споделял със свои близки през шейсетте години на миналия век. Атанас е разказвал на чирпанлии, че прадядо му е бил Кара Сер войвода, който върлува със своя чета, да не кажа банда, по време на кърджалийските размирици и направил едни пари, които не са много чисти. Има и още една версия, че са убили някакъв много богат турчин в старозагорските села, заровили са парите край р. Марица. Живели са известно време в Пловдив и като се е потулил случаят, Стоян се е върнал от Пловдив с нови – европейски, дрехи - панталони, като гражданин; дрехи с крачоли. И оттам може би идва Крачола, но това са версии. Каквото и да е, но е факт, че прадядото на Яворов забогатява за една нощ с много злато.
Зная от стари хора, че е много тежко проклятието на златото, особено ако то е придобито по нечестен начин? 
- Карма! Голямо семейство. Остатъкът от това богатство се попилява. Тотьо Крачолов запада, започва да продава ниви и дюкяни. А и още нещо: в Чирпан до 1954 г. е била още цяла и величествена къщата на Стоян Арабина. Била е символ на мощ и голямо самочувствие. Изключителна архитектура, най-голямата и хубава къща в Чирпан. Очевидно е дразнила всички и с величествените си бели колонади. 

 

 

Яворов среща Лора Каравелова на погребението на Мина

Яворов, Лора, Мина, Пейо, факти

На погребението на любимата си Мина, Яворов залюбва фаталната Лора Каравелова

  Един от най-интелектуалните и модерни български писатели от началото на миналия век – Петко Тодоров, до днес остава незаслужено в сянката на красивата сестра Мина и на любовта й с великия поет Пейо Яворов. Заради тази забранена любов между поета и 15-годишната Мина, Петко Тодоров завинаги скъсва отношенията с Яворов. Преди да настъпи разводът между тях, двамата творци са първи приятели. Честолюбието и буйните характери обаче ги разделят завинаги.


Пейо Яворов и Петко Тодоров са с коренно различни биографии. Въпреки това съдбите им се преплитат и в продължение на няколко години двамата, заедно с Пенчо Славейков и д-р Кръстьо Кръстев, са част от знаменития литературен кръг „Мисъл“, който дава началото на модерната българска литература.

 

Снимки от живота на Яворов

 

 Паметникът на Пейо Яворов в Борисовата градина в София

паметника на Яворов в София

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Василия Стоилова е правнучка на поета Пейо Яворов. Умира през 2012г. в София

Василия Стоилова

 

Правнучката на Пейо Яворов  Явора Стоилова и майка  Василия Стоилова.

Явора Стоилова Яворов

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Начини на плащане

BorikaEurocardMaestroНаложен платежVisaVisa electron